Raahen seutu

Raahen seutukunta, yhteensä 32 500 asukkaan koti, on Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen ainutlaatuinen yhdistelmä rannikon kaupunkielämää ja maaseudun rauhaa vain tunnin ajomatkan päässä Oulusta. Perämeren hulppeissa rantamaisemissa Siika- ja Pyhäjokien varsilla ollaan pikkuisen salaa mutta aidosti ylpeitä ympäröivästä luonnosta, osaamisesta, naapureista ja paljosta muusta. Siikajoella tosin on ihan avoimesti päätetty olla Suomen parhaita – kaikessa.

Antoisia töitä Raahen seudulta löytyy niin varhaiskasvatuksen ja opetusalan parista kuin terveyden ja hyvinvoinninkin saralta. Seudun kuntien mittava panostus uusiin opetustiloihin takaa loistavat puitteet henkilökunnalle, lapsille ja nuorille. Terveydenhoitoalan osaajia puolestaan vetävät alueelle muun muassa erinomaisia suosituksia nuorilta lääkäreiltä saava sairaala ja vuonna 2021 käynnistynyt sairaanhoitajakoulutus. Hyviä esimerkkejä huippuosaamisesta ovat koulutuksen kehittämisen saralla monikampus-malli ja hyvinvoinnin edistämisessä aikuisneuvola, jotka molemmat ovat saaneet valtakunnallista kiitosta ja näyttäneet osaamisen mallia muille.

Hyvää vointia tarjoaa myös Pohjois-Pohjanmaan toiseksi suurin kaupunki Raahe, jonka sydän sykkii kulttuurille ja historia on vertaansa vailla. Askeleen päässä kaupungin ydinkeskustasta sijaitseva Wanha Raahe lukeutuu Suomen upeimpiin ja parhaiten säilyneisiin 1800-luvun puutaloalueisiin. Perinteikäs, valloittava ja elämää kupliva kaupunginosa tarjoaa mainion vaihtoehdon asumiseen uusien kotien rinnalle.

Siikajoen ja Pyhäjoen kunnissa puolestaan virtaa maalaiskunnan arjen rauhallinen, miellyttävä rytmi. Aidot pohjoissuomalaiset maalaisidyllit tarjoavat elämyksiä askeleen päästä kotiovelta. Kulttuuritapahtumien suurkuluttajaakin hellitään seudulla monin tavoin, ja oman värinsä alueen vivahteikkaaseen kulttuuri- ja harrastustarjonnan palettiin tuovat seudun opistot ja teatterit.

Teollisuudestaan tunnettu, rannoistaan rakastettu

Parhaiten Raahen seutu tunnetaan teollisuudesta, joka tarjoaa houkuttelevia ammatillisia haasteita monenlaisille osaajille pitkästi yli seutukunnan rajojen. Suurimmat seudun työllistäjät toimivat metallialalla, mutta isossa roolissa ovat myös maatalous, rakentaminen ja kauppa. Raahen maineikasta merenkulun perinnettä jatkaa Raahen Satama, joka on yksi Suomen vilkkaimmista. Satama palvelee hiilineutraaliin terästuotantoon valmistautuvan SSAB:n tehtaan ja muiden toimijoiden lisäksi koko pohjoista Suomea erikoisosaamista vaativissa projektikuljetuksissa, esimerkiksi tuulivoiman parissa. Raahen seutu on yksi maan suurimmista puhtaan energian tuotantoalueista, ja tulevaisuudessa tekijöitä voidaankin tarvita aivan uusiin tehtäviin esimerkiksi tuulivoimaan vahvasti kytkeytyvän vihreän vedyn parissa.

Vesi yhdistää kaikkia seudun kuntia. Aseta jalkasi rannan lämpimään hiekkaan ja hengitä Perämeren puhdasta ilmaa. Raahen kaupungin edustaa koristaa ainutlaatuinen saaristo, joka valittiin vuoden 2016 retkikohteeksi Suomessa. Hiekkarannoista ja koskemattomasta luonnostaan tunnetuille saarille voi matkustaa päiväristeilyn tai vaikkapa melonta- ja suppailuretken merkeissä, talvella taas hiihtäen, kelkkaillen tai ihan vain kävellen.

Myös Siikajoen nimikkojoki tarjoaa oivat olosuhteet veneilyyn ja melontaan tai lenkkeilyyn pitkin joenvartta. Vauhdikkaampaan menoon tekemistä löytyy vaikkapa Pyhäjoelta koskenlaskun pyörteistä. Intohimoisen surffaajankaan ei tarvitse jäädä täällä lautoineen rannalle haaveilemaan, sillä Pyhäjoen Elävisluoto on yksi Suomen parhaita surffauspaikkoja. Se vetää luokseen harrastajia niin eri puolilta maata kuin ulkomailtakin. Pyhäjoen aktiivista elämää luonnon syleilyssä kuvaa kunnassa vuosittain järjestettävä, 134 kilometrin pituinen Pyhäjoki-melonta.

Yrittäjän ja urheiluhullun unelma

Yrittämisen paikkoja löytyy seudulta lukemattomia, ja tukena yrittäjän taipaleella ovat luonnollisesti seudulliset yrityspalvelut laajoine verkostoineen sekä tiitterät yrittäjäyhdistykset. Löytyypä Pyhäjoelta oma yrittäjyyslukiokin. Esimerkiksi luonnonkauniin joen varrella sijaitseva Ruukin yrityspuisto Siikajoella tarjoaa edullisia ja joustavia tilaratkaisuja sekä edullista sähköä yrityksille ja muille toimijoille ainutlaatuisessa vanhassa tehdasmiljöössä. Yrityksillä on koko Raahen seudulla tilaa kasvaa ja laajentua myös monipuolisen tonttitarjonnan ansiosta.

Raahen seudulla yksi jos toinenkin tunnustaa kuuluvansa urheiluhulluun kansanosaan. Olitpa innokas kuntoilija tai aktiivinen penkkiurheilija, Raahessa nautit olostasi! Kaupungissa on asukaslukuunsa suhteutettuna kenties enemmän kuntosaleja kuin missään muualla Suomessa. Tarkkuuttaan voi treenailla ympäri seutua putkahtelevilla frisbeegolf-radoilla tai Siikajoen ympäri vuorokauden auki olevilla golf-viheriöillä. Vauhdin hurmaa saa Siikajoen karting-radalta, ja rajojaan voi testata vaikka fatbiken selässä polkemalla läpi koko seutukunnan polkuverkostot. Edulliset harrastusmahdollisuudet koko perheelle tuovat iloa ja energiaa arkeen.

Löydä oma kotisi alueen runsaasta talotarjonnasta tai rakennuta omasi joen varrella tai merenrantamaisemissa vapaina oleville tonteille. Ja hei, jos olet joskus sattunut pohtimaan, mistä löytyy Suomen pisin seinä, niin nyt voit lopettaa arvuuttelun. Raahestahan se löytyy!

Raahen seudulla virkistävä, värisyttävä ja vapaa elämä on taattu. Tai siikajokisittain Suomen paras.

Lue lisää Raahesta kaupungin verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).
Lue lisää Pyhäjoen kunnan verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).
Lue lisää Siikajoen verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).
Lue lisää Power Corner -kunnista alueen verkkosivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tervetuloa tutkimusmatkalle Raahen seudulle

Tänä syksynä Kirjeenvaihtaja Karjalainen seikkailee Pohjois-Pohjanmaan kunnissa ja tutustuu niiden parhaisiin puoliin. Samassa paketissa vireää kaupunkielämää rannikolla ja maaseudun idyllistä rauhaa tarjoileva Raahen seutu on unelmaa niin yrittäjälle kuin urheiluhullullekin – senkin tinkimätön seikkailutoimittajamme todistaa! Mukana parhaita puolia paljastamassa viilettää liikkuva seikkailija Jimi Heikkinen, ja tehdäänpä videolla ennätyksiäkin – ainakin melkein. Katso video!

Tutustu Raahen seudun avoimiin työpaikkoihin

Raahen seudulla on lukuisten eri alojen ammattilaisille runsaasti kiinnostavia töitä – ja työ ja vapaa-aika täydellisessä tasapainossa. Tutustu alueen tarjontaan ja löydä unelmatyöpaikkasi!

Suomen kartta, johon on merkitty Pohjois-Pohjanmaan alue sekä Raahen seudun sijainti.