Töissä koodia ja kotona kirjaa kirjoittava tuore moottoripyöräilijä

”Tiesin haluavani ohjelmoijaksi heti siitä hetkestä lähtien, kun olin ensimmäistä kertaa tekemisissä tietokoneen kanssa”, Samuel Ghinet muistelee. Suuri suunnitelma ei ole muuttunut matkan varrella, ja nykyään hän työskentelee The Qt Companylla Oulussa ohjelmoinnin parissa.

Samuel on kotoisin Romaniasta, pienestä vuorien ympäröimästä Petrosanin kaupungista. Kymmenisen vuotta sitten vuoret vaihtuivat aivan tasaiseen ympäristöön, kun hän muutti työn perässä Timisoaraan, väkimäärältään Oulua hieman suurempaan – ja alueena tasaisempaan – kaupunkiin. 

”Ensimmäinen työpaikkani oli C++-kehittäjänä projektissa, joka toteutettiin käyttämällä alustariippumatonta Qt-ohjelmistokehystä. Projektiin sisältyi jonkin verran palvelinpuolen ohjelmointia mutta suurimmaksi osaksi työpöytäsovellusten kehittämistä. Siellä kuulin ensimmäisen kerran Qt:stä. Olen työskennellyt myös Windows-käyttöjärjestelmän ytimen ja tietoverkkojen parissa, suunnitellut työkaluja, joita kehittäjät käyttävät ohjelmistojen rakentamisessa, sekä tehnyt töitä hyperkonvergoituihin ratkaisuihin keskittyvässä yrityksessä”, hän kertaa.

Taskussaan Samuelilla on kandidaatin paperit IT-alalta. Ennen Ouluun muuttoaan hän työskenteli pääasiassa pienissä firmoissa ennen päätymistään nykyiseen, yli 450 työntekijän yritykseen.

Mutta miksi hän valitsi uudeksi kodikseen juuri Oulun?

”Oikeastaan Qt valitsi puolestani tarjotessaan minulle töitä Oulusta. Mutta kyllä, olisin itsekin valinnut Suomen. Tykkään Oulussa siitä, että se sijaitsee riittävän kaukana pohjoisessa ja tuntuu vähän kuin muusta maailmasta irralliselta paikalta. Ei kuitenkaan liikaa! Pidän myös alueen luonnosta metsineen, jokineen järvineen ja merineen”, Samuel kertoo.

Koodaaminen – taikaa, taidetta vai jotain muuta?

”Nuorena luulin ohjelmoinnin olevan kuin taikomista – sellaisten asioiden tekemistä, jotka eivät tavallisten ihmisten mielestä olisi edes mahdollisia. Se olisi vähän kuin Harry Potterina olemista: kun opettelet loitsun, voit tehdä ihan mitä tahansa!”

Aluksi maagiselta tuntunut maailma arkipäiväistyi aikuistumisen myötä – mutta säilyi silti kiinnostavana ja hauskana.

”Toisaalta taas tämä työ on kuin taidetta – ei ole olemassa kiistattomia oikeita tai vääriä tapoja kirjoittaa koodia. Tarpeeksi hyvän ja erinomaisen välillä on osattava löytää sopiva tasapaino, muuten perfektionistina ei saisi ikinä mitään valmiiksi. Moni myös suhtautuu hyvin intohimoisesti työhönsä.”

Ohjelmointi on vahvasti tiimityötä, vaikka viihteessä siitä saattaa Samuelin mielestä saada välillä aivan väärän kuvan. Esimerkiksi Terminator-elokuvassa puhutaan “tyypistä”, joka oli niin taitava, että loi Skynetin kokonaan itse.

”Nuorena en ymmärtänyt, miten mahdotonta tuo olis. Eihän kukaan pysty luomaan yksin jättimäistä ohjelmistoa, olipa miten fiksu tai taitava tahansa. Jättimäiset projektit vaativat onnistuakseen paljon osaavia tekijöitä, ja osaavat tekijät pääsevät loistamaan parhaiten menestyvissä yrityksissä.”

Eniten Samuel nauttii työssään joustavasta työaikataulusta ja siitä, ettei työhön kuulu julkisia esiintymisiä tai tapaamisia, joihin tarvitsisi tälläytyä pukuun ja kravattiin. Myös kansainvälinen yhteistyö ja erilaiset projektit ovat hänen mieleensä.

”En ole ollenkaan sellainen ihminen, joka viihtyisi puurtamassa yksinään kellarissa. Tykkään tehdä töitä yhdessä!”

Työn parhaisiin hetkiin kuuluvat Samuelin mielestä sellaisten uusi tuotteiden julkaisut, joiden tekemisessä hän on itse ollut mukana.

”Se tuntuu aina ilahduttavalta ja hyvältä saavutukselta. On hienoa ajatella olleensa mukana tekemässä jotain, josta on hyötyä ja apua muille.”

Alalla on Samuelin mukaan jatkuvasti tilausta hyville tekijöille. Tärkeintä onkin hänen mielestään löytää juuri itselleen sopiva työpaikka juuri itselleen sopivasta yrityksestä. Qt on osoittautunut hänelle juuri sellaiseksi.

Tanssiminen, talvi ja markkinatrendit kiinnostavat

Vaikka Samuel ei ole vielä ehtinyt asua Oulussa kovin pitkään, ajatus neljästä selvästi erilaisesta vuodenajasta tuntuu hänestä mahtavalta.

”Toivon, että rakastan kunnon talvea täällä! Itse asiassa kotikaupungissani Petrosanissa vuodenajat ja sää olivat melko samanlaisia kuin Oulussa. Timisoarassa asuessani kesät olivat todella kuumia, kaikkialla oli kuivaa ja pölyistä eikä talvella ollut kuin korkeintaan muutama aste pakkasta. Voi siis sanoa, että täällä Oulussa pääsen taas nauttimaan sellaisista lapsuusaikojeni vuodenajoista, jotka hetkeksi menetin.”

Samuel tykkää kävellä ympäriinsä ja ihailla luontoa lähes päivittäin. Myös pyöräily on hänelle mieluisaa puuhaa, joskin keväästä lähtien pyörä on saanut huilata suurimman osan ajasta. Alla on nimittäin pärissyt toukokuusta lähtien hieman isompi kaksipyöräinen, moottoripyörä.

”Hankin sen heti kun sain moottoripyöräkortin toukokuussa. Vaikken ole vielä kovin kokenut kuski, aion tutustua muihin moottoripyöräilijöihin ja lähteä ensi kesänä ajelemaan yhdessä. Minua kiinnostaisi myös kokeilla kajakkimelontaa, ja olen suunnitellut alkavani käydä uimassa uimahallissa. Lisäksi haluaisin mennä tanssitunneille.”

Oulussa hän tykkää kaupungin rauhallisuudesta, puhtaasta ilmasta ja rennoista ihmisistä. Vaikka tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia riittää, koko ajan ei ole pakko olla menossa suuna päänä jonnekin. Välillä on mukavaa nauttia illasta kotona hyvän kirjan parissa, välillä taas viettää aikaa uusien ystävien kanssa.

Ja kirjoista puheen ollen, Samuel ei pelkästään rakasta lukemista vaan hänen pöytälaatikostaan löytyy myös työn alla oleva romaani.

”Romaani on minulle vähän samanlainen aarre kuin sormus Klonkulle Taru sormusten herrasta -tarinassa: en uskalla enkä halua päästää sitä käsistäni. Pelkään kauheasti, että romaanini saa negatiivista palautetta, joten välttelen tekstin kirjoittamista loppuun, mutta toisaalta en saa rauhaa ennen kuin se on julkaistu”, Samuel myöntää. Seuraavaksi olisi siis löydettävä sopiva kustannustoimittaja, jonka kanssa valloittaa yhdessä tämä henkinen Mount Everest.

Kirjoittamisen välttelyä tai ei, viime aikoina Samuel on innostunut osakemarkkinoista ja alkanut seurata päivittäin markkinatrendejä ja -käyriä. Hän tykkää uppoutua osakekauppaa käsitteleviin kirjoihin ja haluaa kovasti oppia ymmärtämään aihetta paremmin.

”Onhan tämä vielä vähän ajan ja rahan tuhlaamista, mutta hei, kaikilla meillä on omat pienet paheemme!” hän naurahtaa.