Kaivosinsinööri rakastui merikaupunki-Raaheen

”Raaheen on kaikenikäisten helppo asettua ja kotiutua”, sanoo kaivosinsinööri ja turvallisuusjohtaja Selvie Tandirerung. Miehensä kanssa maailmaa laajasti nähnyt Selvie nimeääkin Raahen elämänsä parhaaksi asuinpaikaksi. Hyvä työtilanne, luonto, ystävälliset ihmiset, monet aktiviteetit ja harrastusmahdollisuudet – siinä se!

Työtarjous kultakaivokselle toi Selvie Tandirerungin Raaheen yhdessä miehensä kanssa maaliskuussa 2018. Jakartan yliopistosta kaivosinsinööriksi valmistuneella Selviella on alalta yli 15 vuoden kokemus, enimmäkseen Indonesian kulta- ja hiilikaivoksilta.

”Muutto Suomeen oli jotain, mitä emme osanneet aikaisemmin edes kuvitella. Nyt rakennamme elämäämme ja menestymme täällä.”

”Lapsuuden unelma-ammattini oli kuitenkin sairaanhoitaja, ehkä siksi, että äitini työskenteli sairaalan hallinnossa. Isäni työskenteli nikkelikaivoksessa, ahkeria työntekijöitä molemmat”, Selvie sanoo.

Kun Selvie oli menossa yliopistoon kotimaassaan Indonesiassa, suuri osa koulukavereista halusi tulla lääkäreiksi ja sähköinsinööreiksi. Selvie päätti valita toisin, vaikkapa työn, jossa ei ole niin paljon naisia.

”Valintani oli kaivosala, koska pidän myös ulkona työskentelystä ja matkustamisesta. Tämä on miesvaltainen ala, mikä tarjoaa minulle haasteen. Sukupuolten välisistä eroista on edelleen olemassa vanhanaikaisia näkemyksiä, joita haluan työssäni muuttaa.”

Työtään turvallisuusjohtajana Selvie kuvaa mielenkiintoiseksi ja haastavaksi. Päivittäin tapaa erilaisia ihmisiä, ja myös työtehtävät ovat vaihtelevia. Työtilanne pohjoisen Suomen kaivoksilla ja työmailla on Selvien kaltaisella insinöörillä hyvä.

”Työssäni tärkeä periaate on varmistaa, että ihmiset työskentelevät turvallisesti. Kun tulet töihin terveenä, sinun on päästävä myös terveenä kotiin. Ihmisen terveys on tärkein asia työympäristössä”, Selvie sanoo.

Paras asuinpaikka koskaan

Heti kättelyssä Suomi ja Raahe tekivät Selvie Tandirerungiin voimakkaan vaikutuksen. Hyviä asioita kertyy niin pitkä liuta, että eri puolilla maailmaa miehensä kanssa asunut Selvie nimeää Raahen parhaaksi asuinpaikakseen koskaan.

”Rakastan Raahea”, Selvie kiteyttää.

”Nautin puhtaasta ilmasta ja lumesta, jota en ollut nähnyt koskaan aiemmin. Vesi täällä on parasta, mitä olen eläissäni juonut”, hän jatkaa.

Pohjois-Pohjanmaan neljä vuodenaikaa ja Raahen sijainti rannikolla ovat Selvielle ja hänen miehelleen tärkeitä viihtyvyystekijöitä. Myös kaupungin sopiva koko, mukava elämisen rytmi ja monipuolinen palvelutarjonta miellyttävät. Unelmissa siintääkin oma talo Raahessa meren äärellä.

Lisää plussaa Raahe ja Suomi saavat lääketieteen ja hoidon korkeasta tasosta.

”Jouduin pieneen operaatioon, ja se olikin elämäni paras hoitokokemus. Minua hoiti Raahessa kaksi lääkäriä ja useampi sairaanhoitaja. He kaikki olivat ystävällisiä ammattilaisia, jotka tekivät parhaansa minun puolestani. Hoitajat varmistivat monta kertaa, että minun on hyvä olla. Uskomaton yllätys oli myös saamani lasku – vain 100 euroa, kun se Indonesiassa olisi ollut pari kolme tuhatta euroa”, Selvie kertoo.

Ystävällisyys ja huolenpito lämmittävät

Sopeutumista Suomeen on vauhdittanut naapurien ystävällisyys ja huolenpito. Pienet kieliongelmat eivät ole esteenä, kun raahelainen naapuripariskunta Kari ja Marju tarjoavat apuaan.

”Jos mieheni on muualla töissä, he käyvät aina varmistamassa, että olen kunnossa. He auttavat lumitöissä ja polttopuiden teossa. Kesäisin voin yllättyä töistä palatessani, kun taloni nurmikko onkin leikattu siistiksi.”

”Ensimmäisenä jouluna Suomessa saimme kutsun viettämään aattoiltaa heidän kanssaan – joulupöydässä tuntui aivan kuin mekin kuuluisimme perheeseen. Viime juhannuksena saimme kutsun heidän mökilleen saunomaan ja ruokailemaan meren ääreen. Se oli ihanaa!”

Vapaa-aikanaan Selvie on aktiivinen ulkoilija ja liikkuja, joka ottaa ilon irti Raahen seudun luonnosta ja harrastusmahdollisuuksista. Kesällä merellä liikkuminen ja saarilla retkeily, marjastaminen ja sienestäminen sekä kalastus hyvän ystävän Juhan kanssa pitävät pariskunnan aktiivisena.

”Pyhäjoen kunnan palveluksessa työskentelevät Katinka ja Tatjana kertovat meille vinkkejä talvisista tapahtumista ja paikallisista mahdollisuuksista kuten lumikenkäily, hiihtäminen Pyhäjoella, pilkkiminen ja avantouinti,” Selvie kertoo.

Raahe tarjoaa Selvielle ja hänen miehelleen Vern Langdalelle vähemmän stressiä ja enemmän elämänlaatua. Väkeä on sopivasti, asuminen ja ruokailu on edullista ja töitä on tarjolla Raahessa ja sen ympäristössä monipuolisesti.