Uusi työ ja asumisen vakaus saivat tuoreen isän palaamaan pohjoiseen

Tomi Hintsalan puheessa vilahtavat sulassa sovussa Oulunsalo, Pyhäntä, Oulu ja muita Pohjois-Pohjanmaan paikkakuntia, joihin työ ja perhe-elämä on häntä kuljettanut. 

”Juureni ovat tiukasti Pohjois-Pohjanmaan mullassa”, sanoo Tomi, joka palasi synnyinseuduilleen muutaman pääkaupunkiseudulla vietetyn vuoden jälkeen.

Helsinki ja asuinpaikka Tapulikaupunki tarjosivat monia mahdollisuuksia harrastuksiin, mutta turhankin tutuksi tulivat myös alueella työtehtävissä liikkuvat poliisit ja erilaiset läheltä piti -tilanteet. Kun vielä koronasulku vaikeutti työtilannetta etelässä, Tomin oli vaimonsa kanssa helppo tehdä päätös paluusta pohjoiseen.

”Kun en ole enää ihan 18-vuotias, niin sitä arvostaa vakautta ja asumisen rauhaa. Täällä kun kotona aukaisee takaoven, kuuluu linnun laulua ja näkyy metsää ja vaikkapa puissa hyppivä orava. Olen elänyt turvallisen lapsuuden Oulunsalossa, ja sellaisen haluan tarjota myös omalle lapselleni”, sanoo Tomi, jonka perheeseen kuuluu vaimon lisäksi pieni tytär.

Hommat kuntoon ja kaverit töihin

Nyt Tomi Hintsalan arkea rytmittää työnjohtajan pesti talotehdas Jukkatalolla Pyhännällä. Samalla käynnissä on viimeinen rutistus rakennusinsinöörin opinnoista Oamkissa. 

”Opiskelun ja työn yhdistäminen voisi olla muillekin hyvä vaihtoehto. Opiskelu on sijoitus tulevaisuuteen, ja etelässä huomasin, että siellä arvostetaan laadukasta opetusta, jota annetaan esimerkiksi Nivalassa, Haapavedellä, Raahessa, OSAOssa ja Oamkissa.”

Vuodet pääkaupunkiseudulla sujuivat Tomilta monipuolisissa rakennusalan töissä: esimerkiksi ulkoverhoustöitä ja tiiminvetäjän tehtäviä, peltikattojen asennusta ja myyntiä.  Se oli hyvä koulu nykyiseen tehtävään Jukkatalolla, kertoo Tomi.

”Olin tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa, niin käytännön työn tekijöiden kuin tavarantoimittajien kanssa. Silloin ja nyt kaikki perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.”

”Supliikkia ja tarkkuutta tarvitaan. Pitää tulla toimeen niin ihmisten kuin erilaisten automaatio-ohjelmien, CNC-koneistuksen ja mekaanisten koneiden kanssa. Ja pitää ymmärtää rakentamista”, Tomi kuvailee.

Tomin työnantajan Jukkatalon tilauskanta on hyvässä kasvussa ja näkymät ovat lupaavia. Korona-aika sai ihmiset huomaamaan, että he haluavat ja tarvitsevat omaa tilaa. Jukkataloilla on useampi tuotannon työpaikka auki, ja Tomi on henkilö, joka hakijoita haastattelee.

”Nuoret täällä pohjoisessa ovat joskus turhankin vaatimattomia työhaastatteluissa. Siksi haluan käydä keskustelut rennosti läpi. On mukava, kun voi vaikuttaa hyvien tekijöiden työllistymiseen. Sanonkin, että laitetaan hommat kuntoon ja kaverit töihin, niin kaikilla on hyvä olla.”

Edullista asumista ja kaikki lähellä

Tomi arvostaa sitä, että Pohjois-Pohjanmaalla kaikki on lähellä. Lappiin on 500 km, samoin Helsinkiin. Harrastuksiin pääsee suoraan kotiovelta.

”Tykkään oikeasta talvesta. Ulkojääkaukaloon on pari sataa metriä, ja siellä käyn kavereiden kanssa humuamassa samalla innolla kuin pikkupoikana. Kodin läheltä lähtee merkattu maastopyöräreitti meren rantaan ja takaisin. Rantaa on mukava käydä tutkimassa muutenkin, sieltä voi löytää luontopolkuja, lammasaitauksia ja hiekkapolkuja.”

Pohjoisen puolesta puhuvat myös etelää edullisemmat elämisen ja asumisen kustannukset. Ja nuoren perheenisän näkövinkkelistä tietysti se kaikista tärkein asia.

”Tämä on lapsen kannalta ideaali paikka.”